Propolis

Propolis je včelí produkt. V úlech se používá především k údržbě a opravám. Včely jím uzavírají trhliny, zpevňují strukturu úlu a zabraňují tak v přístupu škůdcům i nepřátelům.
Chemické složení lze určit jen přibližně. Propolis se totiž liší podle oblasti původu i rostlin, které včely zpracovávají. Obsahuje velké množství různých látek, což pochopitelně znemožňuje umělou výrobu či jenom napodobení. Musíme se prostě spolehnout na přírodní zdroje.
Mezi základní složky propolisu patří především pryskyřičné látky, éterické oleje a vosky. Dále balzámy, třísloviny, jisté množství vitamínů a provitamínů, celá řada minerálů a stopových prvků a především flavonoidy. Právě těm se přičítají nejvýznamnější účinky propolisu na posílení lidské imunity.
Nebylo by správné považovat propolis za jakýsi univerzální všelék. Ale řada testů potvrdila jeho schopnost urychlit léčení a hojení nejrůznějších onemocnění.
Propolisu se připisuje celá řada účinků, mezi kterými převažují hlavně antibiotické a antivirotické vlastnosti. Díky těmto vlastnostem nachází propolis uplatnění v boji proti dlouhé řadě nemocí – především se osvědčil proti zánětům, infekcím, onemocněním dýchacích cest, chřipce, nachlazení…
S podporou imunity souvisí i další užití tohoto daru přírody – jako prevence. Pravidelné užívání několika kapek denně vás ochrání možná lépe, než různé tabletky.
Asi nejširší užití nachází propolis v případě poranění. Oděrku či škrábanec potřete tinkturou a rána se hojí mnohonásobně rychleji. I u větších ran můžete propolisem ničit infekce a urychlit hojení ( po konzultaci s lékařem). Propolis výborně působí např. proti akné, záděrám či popraskané kůži. V tomto případě ale jde jen o léčbu příznaků – podobná onemocnění ukazují např. na nedostatek některých vitamínů nebo vnitřní oslabení organizmu. Propolis se tedy hodí kombinovat s léčbou samotné příčiny.
Propolis účinkuje velice dobře na nemoci ústní dutiny, dásně a afty. Zde se doporučuje kloktat zředěnou tinkturu a v případě aftů přímo potírat postižené místo. Tinktura místo dezinfikuje a částečně ulevuje od bolesti